Pages

25 Temmuz 2012 Çarşamba

ŞAHMARAN AYDINTEPE YERALTI ŞEHRİNDE SERGİLENİYOR

Bayburt Aydıntepe Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı'nın desteğiyle görsel sanatçı Ülkü Koçan'ın, 'Tılsım' üst başlığını taşıyan 'Şahmaran' adlı görsel doku kişisel sergisi, Aydıntepe yeraltı şehrinde açıldı.

Bilim Adamları Panik Atağı Yok Ettiğini Açıkladı!
Bayburt Aydıntepe Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı'nın desteğiyle görsel sanatçı Ülkü Koçan'ın, 'Tılsım' üst başlığını taşıyan 'Şahmaran' adlı görsel doku kişisel sergisi, Aydıntepe yeraltı şehrinde açıldı. Sergide Şahmaran'la ilgili çeşitli görsel eserler bulunuyor. Sergi açılışına Demirözü Kaymakamı ve Aydıntepe Kaymakam Vekili Osman Güven, Bayburt Emniyet Müdürü Mesut İnce, Aydıntepe Belediye Başkanı Orhan Eraslan, İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve sanatseverler katıldı. Aydıntepe Belediye Başkanı Orhan Eraslan, Aydıntepe yeraltı şehri ve yeraltı kalesinin sadece görsel amaçlı eserlere ev sahipliği yapmayacağını, sanatsal olarak değişik çalışmalar yapmaya başladıklarını kaydetti. Eraslan, "Ülkü Koçan'ın Şahmaran'ı konu edindiği sergiyle görsel alandaki sergi çalışmalarımız başladı. Şahmaran Anadolu kültüründe önemli bir efsane. Bu sergiyle belki Şahmaran'ın asıl mekanı olarak burası gündemde kalacak. Önemli olan Şahmaran efsanesinin bu mekanda kendine bir yer edinmiş olmasını sağlayabilmek. Bu ilk sergimiz, ama bundan sonra daha farklı sergilerimiz olacak. Değişik alanlarda eser veren sanatçılarımıza yeraltı kalesini mekan oluşturacağız. Mevsimsel olarak sergilerin açılmasının yanı sıra tarihiyle, kültürüyle Aydıntepe yeraltı kalesini ve şehrini kamuoyuna, dünyaya tanıtmak için çalışmalarımız var." dedi.

Ülkü Koçan ise sergiyle Şahmaran efsanesinin Aydıntepe'de yeniden hayat bulacağını belirterek, "Şahmaran efsanesi hem doğal atmosferi hem içerdiği öğelerle yeraltındaki bir zenginliği ifade ediyor. Bir inanışa göre yerin altındaki varlıkların hükmünü Şahmaran temsil ediyor. Aydıntepe yeraltı kalesi de buna güzel bir örnek teşkil ediyor. Şahmaran uhrevi öğeler yanında şifa bahşeden, yarı insan yarı hayvan şeklinde. Biz görsel efektler ve görsel sunumlar yaparak yeraltındaki bu zenginliği Aydıntepe yeraltı kalesinin odalarında sunmak istedik." açıklamasını yaptı.

Aydıntepe yeraltı kalesinde bulunan havuz ile Şahmaran efsanesinde yer alan havuz arasındaki bağlantılar yanında bütün bir Şahmaran efsanesini yeraltı kalesinin odalarında başlıklar halinde davetlilere anlatan Koçan, "Sergimizle toplamı bin metreyi bulan odalarda Şahmaran efsanesi yolculuğuna çıkıyoruz. Bu efsane aynı zamanda ihanet, söz verme, algılama ve düşünme konusunda da insanlığa dersler veriyor." diye konuştu.

Aydıntepe yeraltı kalesinin çıkışındaki bahçede verilen kokteylin ardından açılış töreni sona erdi. Sergi, 10 Temmuz -30 Ağustos tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More