Pages

25 Eylül 2012 Salı

Neşet Ertaş Vefat Etti

Anadolu bozkırının sesi, abdal geleneğinin son temsilcisiydi. Neşet Ertaş Türk halk müziğinin abidesi ve en değerli bestecilerinden biriydi. 1938 yılında Abdallar Köyü'nde doğan Ertaş, halk ozanlığını dünyaya geldiğimde sazı göbeğime koymuşlar diye  anlatırdı. "ruhumun aynasıydı" diye tanımladığı ses sanatçısı babası Muharrem Ertaş ile birlikte düğünlere giderek bozlak türküleri söyledi.
14 yaşında gurbetle tanıştı. İstanbul'da ekmeğini kazanmak için her işi yaparken sesini ve sazını duyanların telkiniyle ilk plağını yaptı. Neden garip garip ötersin bülbül türküsü ile birlikte Neşet Ertaş efsanesi başladı. Sayısını kendisinin bile bilmediği besteleriyle aşkı, sevdayı ve insanı anlattı.
Ertaş koruduğu Kırşehir dili ve bütünüyle kendisine ait olan saz bağlama akordu ile sazda sık duyulmayan bir ses zenginliği yarattı.

Seyircisine duyduğu saygı, insanlığa duyduğu sevgi ve mazlum olana dönük sevdasıyla bilinirdi. Hemen her parçasında kendini "Garip" diye tanımlardı. "Kimdi o Garip?" diye sorulduğunda ise aşağılanıp, hor görülen abdallar adına kendine garip dediğini söylerdi. O da bir abdal gibi yaşadı. Şarkılarına telif ödenmediği için içlense de hiç şikayetçi olmadı.  
Ertaş mütevazi yaşamı ve kendi toprağına duyduğu sadakatla bilindi. Devlet sanatçılığı teklif edildiğinde, "devlet sanatçısı olmak ayrımcılığa yol açar, ben halkın sanatçısı kalmayı tercih ederim" diyerek bu ünvanı ve devletten para almayı reddedecekti.
Ertaş bozlak türkülerini feryat olarak nitelerdi. Anadolu insanının acı ve kederini dile getiren en unutulmaz feryat onun sesiydi.
Uzun süren tedavisi İzmir'de noktalandığında Türkiye halk müziğinin yaşayan en büyük efsanesini, bozlak türküleri benzersiz icracısı ve bestecisini, Anadolu insanı ise feryadını yitirdi.
Baba ocağı Kırşehir'e gömülecek
Bir süredir rahatsızlığı nedeniyle İzmir’de tedavi görürken hayatını kaybeden Kırşehirli ünlü saz ve söz ustası Neşet Ertaş doğduğu Kırşehir’de toprağa verilecek.
Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, türkü pınarı, büyük ozan Neşet Ertaş’ın vefatından büyük üzüntü duyduğunu belirterek, “Sevenlerinin ve Kırşehirlilerin başı sağolsunö dedi. Başkan Bahçeci, Neşet Ertaş’ın cenazesinin yarın Kırşehir’e getirileceğini ve Cacabey Camii’nde kılınacak namazın ardından Bağbaşı Mezarlığı’ndaki babası Muharrem Ertaş’ın yanına defnedileceğini söyledi. Ünlü bozlakçı Neşet Ertaş’ın adının Kırşehir’deki caddelerde, okullarda ve babası Muharrem Ertaş’la birlikte bir de anıtı bulunuyor. Neşet Ertaş’ın cenazesine Kırşehir’den ve dışarıdan binlerce seveninin katılacağı bildirildi.
Erdoğan cenazeye katılacak
Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sanatçı Neşet Ertaş için yarın Kırşehir'de düzenlenecek cenaze törenine katılacak. Edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan yarın Kırşehir'e gidecek. Erdoğan, Kırşehir'de ikindi namazına müteakip Neşet Ertaş için kılınacak cenaze namazına katılacak.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More