Pages

29 Ekim 2012 Pazartesi

İpad Mini Çıktı

Apple bundan iki yıl önce, Nisan 2010'da tablet bilgisayar piyasasına girdiğinde rakiplerinin fersah fersah önündeydi.

iPad dünya çapında ticari başarı kazanan ilk tablet oldu ve Apple'ın dünkü açıklamasına göre 100 milyondan fazla sattı.

Buna karşılık şirket, mini tablet piyasasına girmekte hayli geç kaldı. Bunda eski Genel Müdür Steve Jobs'un bu boyuta soğuk bakmasının etkili olduğu belirtiliyor.

Ancak sonunda Google, Amazon ve Samsung gibi rakiplerinin elde ettiği başarıya daha fazla kayıtsız kalamayan şirket, iPad miniyi çıkarttı.

Ama bu alana da damgasını vurabilecek mi?
Uzmanlar her şeyden önce fiyatın müşteriler için caydırıcı olabileceğine dikkat çekiyor: iPad miniler 329 dolardan başlarken, en ucuz Kindle Fire 159, Google'a ait Nexus 7 ise 249 dolar.

Bu kadar ucuz olabilmelerinin sebebi ise çok az bir kâr payıyla satılıyor olmaları.

Danışmanlık şirketi Ovum'dan Adam Leach, bu ortamda iPad mininin de daha ucuz olmasını beklediğini söylüyor.

Apple'ın geçmişte piyasaya ilk giren olmanın avantajıyla yüksek fiyatlar koyduğuna dikkat çeken Leach, bu sefer de "Eski Apple kafasıyla, yüksek fiyatlandırma stratejisine gittiler. Şu anda Kindle Fire ya da Nexus 7 üzerinde ciddi bir baskı oluşturacakları söylenemez." diyor.

Mashable teknoloji sitesi yazarlarından tıklayın Chris Taylor ise iPad mininin pahalı olduğuna katılıyor ama bu fiyatı ödemeye hazır müşteriler bulacakları görüşünde.

"iPad mini, size iPad dünyasına bir giriş imkanı sağlıyor. Eğer tabletinizle çok zaman geçirecekseniz bence değer." diyor.

Tarihten ders
Yine pekçok uzman, Apple'ın şu anda % 70'ine sahip olduğu tablet piyasasındaki avantajını kaybetme endişesi taşıdığı görüşünde.

Apple’ın pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Phil Schiller'ın dünkü tanıtımda iPad'in özelliklerini Nexus 7 ile birer birer karşılaştırmaya bu kadar uzun zaman harcamasını da, bu endişeye bağlıyorlar.

90'lı yıllarda Apple, ev bilgisayarı piyasasında giderek Microsoft'un gerisine düşmüştü. Şirket tarihinin bu sayfasını tekrarlamayı istemiyor.

Bu nedenle de gözü, yokluğundan faydalanarak mini tablet piyasasını ele geçiren rakiplerinin üzerinde.

Danışmanlık şirketi IDC'den Francisco Jeronimo "Kindle'ın elektronik okuyucusu ile Android akıllı telefonların kazandığı başarı, tüketicilerin Amazon'un sunduğu içerikten ve Google'ın hizmetlerinden haberdar olmasını sağladı." diyor ve ekliyor:

"Tüketiciler zaten kullandıkları ya da kullanmayı istedikleri bu içerik ve hizmetleri, üstelik de ucuza sunan Google Nexus 7 ve Amazon Kindle Fire'a yöneldi. Ancak Apple'ın yeni ürünü, piyasadaki dengeleri yine değiştirecektir."

iPad mininin rakiplere göre bir avantajı, onların sunduğu standart 7 inç'ten biraz daha büyük, 7.9 inç'lik bir ekrana sahip olması.

Gerçi Amazon da yeni HD modelini 8.9 inç olarak çıkardı.

Mashable yazarı Chris Taylor, ekranı büyütme çabalarının kendisini ikna edemediğini söylüyor.

iPad mininin kolu yormayan hafifliğinden övgüyle söz eden Taylor, "Yine de ben, iki kolumu birden kullanmak zorunda kalmama rağmen 10 inç'lik iPad ekranını tercih ederim, bu boyutta büyüleyici birşeyler var. Görüş alanınızı tamamen dolduruyor." diye yazıyor.

iPad mininin piksel sayısının iPad 2'ye eşit olduğuna da dikkat çeken Taylor, "Yani teknik anlamda retina ekran olmasa da, çok çok yaklaşıyor. Acaba Apple o son çabayı da gösterip, retina görünümü veremez miydi? Ama bu, bu şirketin klasik tavrı. Birşeyin kıyısına kadar gelip sonra eksik bırakıyorlar - bir üst modele hazırlık olarak." diye de ekliyor.

Taylor'ın dikkat çektiği bir başka nokta da, iPad mininin çipinin, iPad2'den çok daha hızlı olması.

Şimdi piyasada pek çok uzman, Apple'ın bu iki ürününü birbiriyle karşılaştırıp, satışları nasıl etkileyeceğini tahmin etmeye çalışıyor.

AFP ajansına demeç veren, bağımsız teknoloji uzmanı Jeff Kagan mininin, Apple'ın ilk tableti iPad'in satışlarına darbe vurabileceği görüşünde. Ama fazla değil.

Kagan "Evet, iPad piyasasının bir kısmını bu alet yutar, ama biraz daha geniş bir açıdan bakacak olursak, Apple'ın müşteri tabanını da artıracaktır." diyor.

teknoloji

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More