Pages

1 Temmuz 2012 Pazar

PROF.DR.İLBER ORTAYLI TOPKAPI MÜZESİ BAŞKANLIĞINDAN EMEKLİ OLDU

 AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 2005'ten bu yana Topkapı Sarayı Müzesi Başkanlığı'nı yürüten İlber       Ortaylı, yaş haddinden emekliye ayrıldı. 
  Prof. Dr. İlber Ortaylı, yarın Topkapı Sarayı Mecidiye Köşkü'nde verilecek veda kokteylinin ardından saraya veda edecek. 
  Kokteyle, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katılacak. 
  
  -İlber Ortaylı kimdir?- 
  İlber Ortaylı, 1947 yılında Avusturya'da bir göçmen kampında K ırım Tatarı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul ve Ankara'da tamamlayan Ortaylı, 1965'te Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun oldu. 
  Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (1968) ile Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi Tarih bölümünü bitiren Ortaylı , Viyana Üniversitesi'nde Slavistik ve Orientalistik okudu. 
  Yüksek lisans çalışmasını Chicago Üniversitesi'nde Prof. Dr. Halil İnalcık ile yapan Ortaylı, Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden "Tanzimat Sonrası Mahalli İdareler" adlı tezi ile doktora derecesi aldı. "Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfuzu" adlı çalışmasıyla doçent unvanı alan Ortaylı, 1989'da profesör oldu. 
  Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova, Roma, Münih, Strazburg, Yanya, Sofya, Kiel, Cambridge, Oxford ve Tunus üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yapan, seminerler ve konferanslar veren Ortaylı, yerli ve yabancı bilimsel dergilerde, 16. yüzyıl ila 19. yüzyıl Osmanlı ve Rusya tarihleriyle ilgili makaleler yayınladı. 
  Ortaylı, 1989-2002 yılları arasında Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde İdare Tarihi Bilim Dalı Başkanı olarak görev yaptı, 2002 yılında Galatasaray Üniversitesi'ne, 2 yıl sonra Bilkent Üniversitesi'ne geçti. 
  Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi yönetim kurulu üyesi ve Avrupa İranoloji Cemiyeti üyesi olan İlber Ortaylı, Türkçe, Osmanlıca, Kırı m Tatarca, Arapça, Farsça, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Latince, Yunanca, Rusça, Slovakça, Romence, Sırpça, Hırvatça ve Boşnakça biliyor. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More