Pages

7 Ağustos 2012 Salı

KLİMA KULLANIMINDA PÜF NOKTALARI

İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD), klima kullanımın artmasına rağmen klimaların çok fazla enerji tükettiği ve insan sağlığını olumsuz olarak etkilediği yönündeki bilgilerle tüketicilerin yanıltıldığını belirterek, bu konuda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla ''Ekonomiyi Soğutma Harekatı'' başlattı.
İSKİD'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, dernek üyeleri düzenledikleri toplantıyla, doğru kullanım hakkında bilgi verdi.

İSKİD Başkanı Nedim Zalma, klima sektörü büyüklüğünün tüm dünyada 70 milyar dolar, Türkiye'de yıl sonu ihracat hedefinin 1,2 milyar dolar, yurt içi ticaret hacminin 1 milyar dolar olduğunu kaydetti. AB sürecinin etkisiyle, sektörde enerji verimliliği ve çevre konusunda hassasiyetin arttığını belirten Zalma, yenilenebilir enerjiler, alternatif sistemler ve düşük enerji tüketimli sistemlere doğru eğilime değindi.

İSKİD'e bağlı SDDK-Split ve Değişken Debili Klimalar Komisyonu Başkanı Turhan Karakaya, klima kullanımının yaygınlaşmasının ekonomiye enerji tasarrufu ve iş gücü kaybının azalması yönünde fayda sağlayacağını belirtti.

Karakaya, Inverter klimalar ve A sınıfı klima cihazları ile enerji tüketiminin yüzde 40'a varan oranlarda düşürülebildiğine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

''Düşürülen her 1 derece, elektrik tüketiminde yaklaşık yüzde 10 oranında artışa sebep olmaktadır. Eğer sadece 2010 yılında satılacak klimalar inverter olabilirse, önümüzdeki yıl içinde tasarruf edeceğimiz miktar 119 megavat olacaktır. Bu değer toplam kurulu gücü 134 megavat olan Keban Barajı'na neredeyse eşittir. Klima cihazları, ısıtmada elektrikli ısıtıcılara göre en az 3 kat daha verimlidir.''

Günümüzde insanların zamanlarının büyük kısmını kapalı mekanlarda geçirdiğini hatırlatan Karakaya, iç hava kalitesinin artırılmasına yönelik çalışmaların öneminin giderek arttığına işaret ederek, bilim insanlarının 32 derece iç ortam sıcaklığında çalışan bir insanın performansının, klimatize ortama göre yüzde 50 kadar azaldığını tespit ettiklerini aktardı.

Karakaya, klima kullanımıyla, havada bulunan kaba partiküllerin yanı sıra toz, polen, küf, kötü koku, mikroskobik parçalar gibi partiküllerin temizlendiğini belirterek, klima kullanımının özellikle yaşlılara, kalp, tansiyon, şeker ve astım rahatsızlığı olan insanlara tavsiye edildiğini kaydetti.

Klimanın doğru kullanılmasının önemini vurgulayan Karakaya, klima üfleme yönü ayarları, yakın mesafeden insan vücuduna doğrudan tesir etmeyecek şekilde yapılması ve periyodik bakımların yetkili servislere bırakılması gerektiğini bildirdi.

Kaynak:AA

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More